Vilde Sparre - Choreographer

Svorskuomi - en danseforestilling om den nordiske identitet

(2013) 

 
45 min. 
 

Svensk, norsk og suomi har blitt Svorskuomi, et språk som koreografene og danserne har skapt i løpet av prosjektet. Med inspirasjon fra den nordiske natur og det urbane landskap, lys, klima, humor og historie, dykker de tre danserne ned i en blanding av nasjonal og nordisk identitet – i klisjéer og fordommer.
 

Hva skjer når tre nordboere møtes i en sauna? Temperaturen er høy og rommet er lite og klaustrofobisk. Men når nordboerne beveger seg i det åpne rommet – i den nordiske naturen – forandres kommunikasjonen dem imellom.


NordCC er en nordisk koreograf-gruppe som består av Arja Tiili fra Finland, Vilde Sparre fra Norge og Åsa N. Åström fra Sverige. Forestillingen Svorskuomi er et resultat av de tre koreografers utforskning av spørsmålet om hvor tett flere koreografer kan samarbeide; dvs. å arbeide fram en forestilling som har én stemme istedenfor tre. 

Forestillingens tema er identitet og målet er å skape en bevissthet om hva det vil si å være nordisk – finsk, norsk eller svensk. Koreografene har vurdert ulikheter mellom våre land og individuelle ulikheter mellom menneskene innen hvert av landene. Slike ulikheter varierer mye, men det er noen kjennetegn som fremstår som det typisk finske, norske og svenske, og som blir oppfattet som våre nasjonale særpreg. Disse kjennetegn er i stor grad uttrykk for klisjéer. Det er nettopp ui klisjéene vi finner kontraster ogsannheter om hva det finske, norske og svenske er, men disse kan også skape fordommer.
 
Hele livet søker de fleste av oss etter vår identitet. Vi har forestillinger om livet, oss selv og om andre. Forestillingene kan være mer eller mindre realistiske. Fordommer kan dannes og få feste, men de kan også brytes.
 
Forestillingen er rettet mot ungdommer og voksne, og den skal vises som
skoleforestilling høsten 2013. 
 

Koreografer:
Arja Tiili (FI)
Vilde Sparre (NO)
Åsa N. Åström (SV)

Dansere som medvirket på Stoa i Helsinki:
Jacob Geira (SV)
Mari Wieberg Dæhli (NO)
Minttu Pietilä (FI)

Dansere som medvirket på Verkstedhallen i Trondheim:
Mari Wieberg Dæhli (NO)
Minttu Pietilä (FI)
Sigge Modigh (SV)

Dansere som medvirket på Balettakademien i Stockholm:
Anja Sunniva Valseth (NO)
Minttu Pietilä (FI)
Oskar Frisk (SV)

Co-produsenter: DansiT (Trondheim) og Stoa (Helsinki).
 
Støttet av Nordiska Kulturfonden, Kulturkontakt Nord, Koneen Säätiö, Helsingfors stad kultur- och biblioteksnämnd, Fond for utøvende kunstnere i Norge, Dansearena Nord i Hammerfest, DansiT i Trondheim, Kulturnämnden Stockholm og Balettakademien i Stockholm.